تحولات منطقه

سال ۲۰۱۴ یعنی سه‌سال پس از آنکه آمریکایی‌ها عراق را ترک کردند، دوباره به بهانه مقابله با داعشی که خود سازمان‌دهی و ایجاد کرده بودند پا به این کشور گذاشتند.

آمریکا نرود، مقاومت برایش برنامه دارد
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

آن‌ها به طور مستقیم برخی از مواضع داعش را بمباران کردند و با تشکیل ائتلافی متشکل از کشورهایی که خود صلاح می‌دانستنددر عراق مستقر شدند. حالا بیش از دوسال است حاج‌قاسم داعش را مضمحل کرده، اما اشغالگران همچنان به حضور خود ادامه می‌دهند. پس از پایان دولت اوباما «دونالدترامپ» فاش کرد کلینتون و اوباما از کسانی بودند که سازمان تروریستی داعش را به‌وجود آوردند. اما مبارزه با داعش تنها بهانه‌ای بود برای حضور آمریکایی‌ها در منطقه و مقابله با قدرت روبه‌فزونی ایران. تازه سه روز از شروع سال ۲۰۲۰گذشته بود ولی آمریکا و متحدانش حادثه‌ای را در عراق رقم زدند که به گفته سیاستمداران جهان، بزرگ‌ترین حادثه در ۱۰۰سال گذشته در غرب آسیاست و این حادثه چیزی نبود مگر ترور موفق‌ترین فرمانده ضدداعشی در منطقه یعنی سردار حاج قاسم سلیمانی.

به‌دنبال شهادت سردار، پارلمان عراق به‌ریاست «محمد الحلبوسی» قانونی را تصویب کرد مبنی بر اینکه تمامی نظامیان تروریست آمریکا که تعدادشان به ۵ هزار نفر می‌رسید، باید خاک این کشور را ترک کنند. دولت عراق به ریاست مصطفی الکاظمی نیز سال جاری و در راستای اجرای این قانون پارلمان با دولت آمریکا توافق کرد تا پایان سال ۲۰۲۱تمام نیروهای خارجی از این کشور خارج شوند.

درباره همین موضوع و در آستانه سومین سالروز شهادت حاج قاسم با «کریم علیوی» نماینده پارلمان عراق گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه جزئیات این گفت‌وگو را مطالعه خواهید کرد.

 براساس آنچه خبری شده است، نیروهای آمریکایی در حال ترک عراق هستند، چقدر با این گزاره موافق هستید؟

آمریکا تاکنون سابقه نداشته از کشوری که آن را اشغال کرده خارج شود و امروز نیز توافق خروج نیروهای آمریکایی از عراق به‌صورت رسانه‌ای این‌گونه القا می‌کند که آمریکا نیروهایش را از عراق خارج کرده است؛ اما این به‌هیچ‌وجه درست نیست، نیروهای آمریکایی همچنان در سفارت، در اربیل و دیگر اماکن حضور دارند و همه آن‌ها هم نیروهای رزمی هستند. سفارت آمریکا در بغداد بزرگ‌ترین سفارت در جهان است که صدها نیروی نظامی در حال حاضر آنجا حضور دارند. همه می‌دانیم سفارتخانه یک مکان دیپلماتیک است نه یک پادگان نظامی؛ بنابراین هیچ نیروی نظامی خارجی نباید آنجا حضور داشته باشد، اما آمریکا عکس این را عمل انجام داده و نیروهای نظامی و رزمی خود را آنجا مستقر کرده است. 

این سفارتخانه امروز به‌جای انجام امور دیپلماتیک به‌کانونی برای عملیات  اطلاعاتی، برنامه‌ریزی برای حمایت از تروریسم و آدم‌کشی تبدیل شده است. همان‌طور که در گذشته شاهد به‌شهادت رسیدن سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس از فرماندهان بزرگ مقاومت توسط همین سفارتخانه بودیم، این‌گونه اقدامات جنایتکارانه از سوی آن همچنان ادامه دارد و عملیات‌های تروری که در عراق شاهد آن هستیم، بیشتر برآمده از همین سفارتخانه‌ها به‌ویژه سفارت آمریکاست؛ بنابراین نیروهای آمریکایی در عراق حضور دارند و مردم عراق از سازمان‌های اسلامی و سازمان ملل می‌خواهند تا به آن‌ها برای نجات از این نیروهای نظامی توطئه‌گر و خائن که خون هزاران عراقی را ریخته، خاکشان را اشغال و زیرساخت‌های کشورشان را ویران کرده، کمک کنند. نیروهای آمریکایی برای کمک به‌عراق اینجا نیامده‌اند، بلکه آن‌ها متجاوز و اشغالگر هستند.

پس مفاد توافقی که سال جاری بین دولت آمریکا و دولت عراق امضا شد چه بوده و آمریکایی‌ها تا فردا باید چه تعهدی را اجرایی می‌کردند؟

بالطبع دولت عراق و آمریکا توافقی را امضا کردند که براساس آن واشنگتن موظف است تا فردا نیروهای نظامی خود را از عراق خارج کند؛ اما دولت و حرف نیروهای آمریکایی هیچ‌گونه اعتباری در این زمینه ندارد، آن‌ها در اظهارات خود یک چیز را می‌گویند، اما در عمل چیز دیگری را انجام می‌دهند. می‌گویند ما به‌توافق باعراق پایبندیم، اما در عمل و به‌بهانه آموزش و به‌عنوان نیروهای مستشاری، نیروهای رزمی خود را نگه داشته‌اند؛ علاوه براین دولت الکاظمی نیز برای خروج نیروهای آمریکایی جدی نیست؛ چراکه خود تحت حمایت آمریکا قرار دارد و خواسته‌های آن را در عراق اجرا می‌کند. آن برخوردی هم که با تصاویر شهید سلیمانی و شهید مهندس در میدان «فردوس» صورت گرفت، دستور جدید آمریکایی‌ها بود. تمام مردم عراق از شمال تا جنوب برای شهدا احترام قائل هستند و آن‌ها را دوست دارند؛ دولت اگر انسانیت یا ملی‌گرایی یا اخلاق‌مداری داشت، اجازه نمی‌داد این اتفاق بیفتد و تصاویر شهدا را همه‌جا نصب می‌کرد. این دولت، دولت شهدا نیست، بلکه دولت تحت امر آمریکاست.

آیا قانون پارلمان اجازه بقای مستشاران خارجی در کشور را داده است؟

قانون پارلمان عراق تأکید می‌کند همه نیروهای آمریکایی باید از کشور خارج شوند و این یک موضوع واضح و روشن است و این نیروها باید حتماً تا فردا عراق را ترک کنند؛ اما آمریکا به‌دروغ می‌گوید نیروهای رزمی خود را خارج کرده و آنچه باقی‌مانده، برخی نیروهای مستشاری یا آموزشی هستند که برای کمک به ارتش عراق باقی مانده‌اند، در حالی‌که همه نیروهایی که در سفارت، فرودگاه بغداد و شمال عراق حضور دارند، همگی نیروهای رزمی هستند و باید حتماً کشور را ترک کنند.

 آیا آمار دقیقی از تعداد نیروهای آمریکایی و مأموریت‌های آن‌ها وجود دارد؟

قطعاً اطلاعات دقیق در مورد تعداد نیروهای خارجی و مأموریت آن‌ها در عراق که دشمن مردم ما هستند در اختیار عموم قرار نگرفته و نخست‌وزیر که روابط خوبی با آمریکایی‌ها دارد و نیز ستاد عملیات مشترک می‌دانند که چه تعداد از این نیروها در کشور هستند و چه‌کاری باید انجام دهند.

آیا حضور نظامی آمریکا طی سال‌ها حضور در عراق در تقویت بنیه دفاعی و نظامی عراق مؤثر بوده و دستاوردی برای مردم عراق محقق کرده است؟

قطعاً خیر. به‌طور قطع حضور نیروهای آمریکایی در عراق طی این سال‌ها در راستای منافع ملت عراق نبوده است؛ بلکه به‌زیان آن‌ها بود و کشور را به ویرانی کشانده است. در دوره مبارزه با داعش، به‌هیچ وجه ندیدیم نیروهای آمریکایی در هیچ‌گونه عملیات رزمی مشارکت داشته باشند و فقط در برخی عملیات‌های هوایی به‌ارتش کمک می‌کردند، اما اینکه نیروهای رزمی آن در مبارزه با داعش حضور داشتند، درست نیست. این خود عراقی‌ها، نیروهای امنیتی، ارتش و الحشد الشعبی بودند که سرزمین‌های خود را از سیطره تروریسم داعشی آزاد کردند.

به‌نظر شما در حال حاضر، نیروهای امنیتی عراق توانایی دفاع از کشور و تأمین امنیت آن را دارند؟

بله، نیروهای عراقی و به‌ویژه نیروهای الحشد الشعبی از توانمندی رزمی بالایی برخوردار هستند و می‌توانند در تمام مناطق کشور و مرزها حضور داشته و امنیت آن را تأمین کنند. نیروهای نظامی ما امروز هم از لحاظ آموزشی، هم از لحاظ توان رزمی در آمادگی کامل هستند و تجارب بسیار بزرگ‌تری از به‌اصطلاح مستشاران آمریکایی دارند که در هیچ عملیات رزمی حضور نداشته‌اند. آن‌ها می‌توانند از کشور به‌خوبی دفاع کنند؛ بنابراین نیروهای نظامی عراق برای دفاع از آن کفایت می‌کند و نیازی به حمایت خارجی یا مستشاران آمریکایی نیست.

به نظر شما آیا نیروهای آمریکایی در مهلت محدود باقیمانده از عراق خارج خواهند شد یا بقای خود را تمدید خواهند کرد؟

براساس قانون و مطابق با خواست و اراده مردم عراق نیروهای خارجی باید تا پایان سال از کشور خارج شوند، اما آمریکا اهدافی را در منطقه دارد و می‌خواهد با توجیه و تداوم بقای خود در عراق این اهداف به ویژه علیه منافع ایران، ترکیه و دیگر کشورها را دنبال کند و نمی خواهد این موقعیت راهبردی را از دست بدهد؛ بنابراین به نظر نمی‌رسد این نیروها به آسانی و بدون دردسر و نیز در مهلت معین عراق را ترک کنند.

 براین اساس آیا این احتمال وجود دارد آمریکا برای به‌حاشیه بردن خروج نیروهایش از عراق، در روزهای آینده دست به آشوب افکنی در این کشور بزند؟ 

بله این امکان وجود دارد. همین حالا نیز تظاهرات و تجمعاتی که در عراق در جریان است توسط سفارت آمریکا و سفارت‌های غربی برنامه‌ریزی و زمینه‌سازی می‌شود. آن‌ها برای ابقای نیروهای خود در عراق مردم را علیه گروه‌های سیاسی، نیروهای امنیتی و گروه‌های مقاومت تحریک می‌کنند و بی‌احترامی اخیر به‌تصاویر شهدا در میدان فردوس نیز جزوی از همین سناریو بود. نیروهای آمریکایی نیروهای شری هستند که جان ملت عراق برایشان اهمیتی ندارد و برای تحقق اهداف خود از هیچ کاری ابایی ندارند و برای ایجاد آشوب در کشور در تلاش هستند، کمااینکه در گذشته شاهد بودیم دولت عادل عبدالمهدی نخست‌وزیر سابق را که مخالف سیاست‌های آن‌ها و همراه با گروه‌های مقاومت و حامی فلسطین بود و نیز درصدد آبادی کشور از طریق امضای توافق‌با کشورهای مختلف بود را با برپایی آشوب در کشور ساقط و برای استقرار دولت الکاظمی برنامه‌ریزی کرد.

 اگر نیروهای آمریکایی در مهلت معین از عراق خارج نشوند، واکنش ملت عراق به آن چگونه خواهد بود؟

اگر نیروهای آمریکایی از عراق خارج نشوند و همچنان بر بقای خود اصرار داشته باشند، گروه‌های مقاومت مکانیسم‌های متعددی را برای عملی کردن این مهم در اختیار دارند و به اعتبار آنکه این نیروها قانون عراق را نقض کرده و به اصول ملت عراق خیانت کرده‌اند و نیز به‌توافق‌های خود پایبند نبوده‌اند، نیروی اشغالگر به حساب خواهند آمد و برخورد با اشغالگر راه و روش خاص خود را دارد که ملت و مقاومت عراق برای عملی کردن این روش آمادگی کامل دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha